Jdi na obsah Jdi na menu
 


Začínáte jezdit?

1. 2. 2013

Blahopřeji! Rozhodli jste se začít jezdit na koni! Tady vám napíšu pár věcí,co byste měli vědět,než nasednete do sedla a také co byste si pro jízdu měli opatřit. :-)

Obrazek

Potřeby:

jezdecká helma :  jezdecká přilba je velmi důležitá! Zamezuje poranění hlavy! Bez přilby bys neměl(a) jezdit!  Nikdy se při nákupu neohlížej na cenu,ale na kvalitu přilby!  Ceny kvalitních přileb jsou od 1000kč do výše až 3000kč

jezdecké kalhoty,rajtky:  rajtky nejsou tak důležité.Stačí mít jen přiléhavé legíny nebo nějaké tepláky. Kdo by však chtěl jezdecké kalhoty,tak cena se pohybuje od 1000kč až do 5000kč! Ovšem pro začátky jízdy na koni jsou rajtky zbytečné. To možná později,pokud se chcete věnovat jezdeckému sportu i nadále :).

jezdecké boty:  jsou dva druhy jezdeckých bot ; holínky a kotníkové jezdecké boty. Pro začátky je lepší mít jezdecké boty,jakékoli z těchto druhů. Ovšem doporučuji,z vlastní zkušenosti  krátké botky,nezapaří se ti noha :). A  pokud nechceš kupovat jezdecké boty,tak si pořiď boty s vyšším podpatkem. Jinak by ti noha ve třmenu sjela až ke kotníku a kdybys spadl(a),tak tě kůň může vláčet za sebou. Jezdecké boty,gumové stojí od 500 až do 1000.Kožené jsou potom dražší.

rukavice: Mohou být,letní či zimní nebo pracovní. Nejsou důležité.

umělé pomůcky: bičík a ostruhy.  Bičík si můžeš pořídit. U některých koní se  používá,aby nechodili tak líně. Ovšem nejdříve se musíš naučit používat pomůcky sedem a holeněmi. Ostruhy si nekupuj!!! Jsou ti k ničemu,protože se nepoužívají! Je to další z umělých pomůcek,jenže začátečníci by s nimi mohli koni ublížit! Ostruhy se používají u nezvladatelných koní,a když jsi pokročilý nebo zkušený jezdec.

Obrazek

Obrazek

Kdo by ještě neměl potřebné věci,tak tady je stránka,kde si je může levně koupit: http://www.volny.cz/equisport/

zdroj: já :)

Výběr jezdecké školy:

Můžeš si vybírat mezi jezdeckými školami,které inzerují v časopisech nebo v seznamech jezdeckých klubů,ale nejlepší je doporučení přítele,který sám jezdí. Dobrá škola nemusí být velká,ale musí mít malou krytou halu.

 

Vhodný kůň:

Nejlepší kůň pro začátečníka je starší,klidné a dobře vycvičené zvíře,nejlépe valach nebo klisna.

 

Dříve,než přistoupíš k první hodině,musí ti ukázat tvůj trenér,jak se čistí,sedlá a uzdí kůň a měl(a) bys vědět z čeho se skládá sedlo a uzdečka. Taky bys měl(a) vědět,jak se kydá hnůj,dává seno a podobné.

 

Užitečné jezdecké termíny:

VNĚJŠÍ A VNITŘNÍ  Když jedeš kolem jízdárny,tvoje vnitřní noha a ruka jsou uvnitř zatáčky,vnější naopak zvenčí.

 

PRAVÁ A LEVÁ OTĚŽ  Je-li tvoje pravá ruka vnitřní,jedeš na pravou ruku,je-li vnitřní ruka levá,jedeš na otěž levou.

 

VNĚJŠÍ A VNITŘNÍ STOPA Jedeš-li kolem jízdárny v blízkosti ohrazení,jedeš vnější stopou. Trasa blíže ke středu je vnitřní stopa.

 

SEBRANÝ CHOD

Často dostávám dotazy,jak se dělá a co je to sebraný chod. Tady jsou dva obrázky sebraného chodu v drezuře. :)

 Obrazek

Obrazek

Když cváláš nebo klušeš,to je jedno,tak začni jemně popotahovat střídavě za levou a pravou otěž. Po chvíli by kůň měl sklonit hlavu k plecím a krk vyklenout do oblouku. Tak se ti bude koník lépe ovládat. Hlavně nesmíš za otěž škubat,ale pouze jemně popotahovat :).!

zdroj: příručka jízdy na koni

Speciálně pro Tomáše :o):

Jak poznáš dobrý jezdecký oddíl?

Vhodný jezdecký klub pro začátečníka ti mohou doporučit přátelé nebo známý zvěrolékař.Některá výcviková střediska své služby inzerují ve Zlatách stránkách.Dříve,než se do oddílu přihlásíš,je vhodné navštívit alespoň jednu hodinu výcviku jako divák.Tak poznáš,zda jsou koně v dobré kondici a přesvědčíš je,zda je personál vlídný a ochotný...

ze zdroje: Všechno o koních...

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář