Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vše pro jezdce

1. 2. 2013

     Co si správně obléknout?

V inzerátech často nalézáme: "elegantní jezdecké boty, zachovalé, velikost 42, postoupím levně vzhledem k okolnostem." Nebo: "jezdecké kalhoty šité na míru, dámskévelikost 40, s kůží málo nošené, prodám vzhledem k okolnostem levně." Okolnosti ve kterých se tyto dámy a pánové necházejí, jsou zaviněny tím tím, že nakupovali jezdecké šatstvo v dobré víře a přesvědčení, že tím omráčí souseda nejezdce Šulce daleko více než třemi týdnami na Kanárech. jenomže ke vší smůle dokonce i plnokrevní koně se zajímají o módu daleko méně než si dokážete představit-skoro to vypadá, že , že zašívané a flekaté kalhoty stájníka a jeho svraštělá bagančata jsou jim milejší než elegantní výrobky předních módních tvůrců. Koně nereagují na holínky nebo strečové kalhoty , ale na holeň a sedací kosti, a to obojí máme i v džínách a polobotkách. Samozřejmě to vypadá poněkud směšně. Asi tak stejně, jako když se válí módní elegance v jízdárně v pilinách smíchaných s końskými koblížky. Míním tím toto: Téměř každé oblečení je pro první tři až čtyři hodiny dobré. To už jste spadli, měli namožené svaly, víte, jestli před každou hodinou větší strach, než jste schopni překonat, také jste se již rozhodli, jestli máte zapotřebí, aby na Vás učitel za vaše peníze řval... A také víte, jestli vydržíte . Pokud ne, neztratili jste za těchto okolností více než hezký sen. Ale vy samozřejmě vydržíte.

A co si tedy obléknout?

Nejdůležitější je jezdecká přilba, ale pro začátek vám bude stačit helma na kolo. I když si v helmě připadáte směšně ochrání vám dostatečně hlavu. Možná, že ostatní dívky ve stáji helmu nenosí, ale je to jejich chyba! Vy helmu nosit budete a i když se nebudete zezačátku v přilbě cítit dobře, brzy si na ni zvyknete. Z vlastní zkušenosti vím, že používání jezdecké přilby je nezbytné, protože případné zranění způsobené bez přilby nebere pojišťovna ohled.

Jezdecké kalhoty: Měli by být upnuté a nejlépe ne do zvonu a kvůli praktičnosti, by neměli být z materiálu, na který se lepí seno a sláma a nejlépe v černé. Samozřejmě vím, že závodní jezdci mají kalhoty bílé. Ale vy závodní jezdci nejste že? Protože ze začátku budete často padat a mohly by i po vyprání zůstat na kalhotách různé fleky a nevypadalo by to pěkně. Zevšeho nejvíce si však v kalhotách připadat pohodlně.

Triko: Na léto velmi praktické. nejvhodnější je triko s dlouhým rukávem. Aby vám chránilo při jízdě celé ruce(například v terénu, kde vás můžou poškrábat větve na stromech.)

Bunda nebo vesta: Vhodná do chladnějšího počasí. nemusí být přímo určena k ježdění. Je potřeba se v ní cítit pohodlně. Měla by být upnutější.

Boty: Měli by mít menší podpatek. Aby vám noha neproklouzla do vnitř do třmenu a při pádu by to mohlo být velmi nebezpečné. Májí vám být pohodlné.

Jezdecké rukavice:umožňují bezpečné držení otěží.

Ostruhy: Ty nechejte doma ty rozhodně potřebovat nebudete:-)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář