Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak učit koně úklonu

1. 2. 2013

Jak naučit koně úklonu?

 ObrazekProtože hodně lidí zaujaly mé fotky a ptali se, jak to dělám, tak se zde pokusím popsat a vysvětlit, jak je to jednoduché přimět koně k úkloně. Pochopitelně záleží hlavně na vašem koni, zda se to naučí rychle nebo pomaleji. Uklonit se jsem zatím naučila jen Karču a nebylo to zas tak těžké. Mám teda na mysli úklonu za pomocí pamlsku, což pro začátek postačí. Úklona s volnou hlavou je mnohem těžší...

 

 

 

Lehká úklona, neboli na způsob kotrmelce :o)

  1. Obstaráte si pro koně nějaký vhodný pamlsek, nejlépe rohlík nebo mrkev,Obrazek protože s takovým cukrem nebo příliš malým pamlskem hrozí nebezpečí nechtěného kousnutí.
  2. Přistoupíte ke koni a ujistíte se, že není nic v jeho okolí, co by ho nějak rozptylovalo nebo ohrozilo.
  3. Bylo by vhodné pro začátek provést úklonu v ohradě nebo v kruhovce, Obrazekabyste mohli koně pustit z vodítka, které by jinak překáželo. Dejte také dobrý pozor na terén, protože při případném pádu (pro některé koně je tento cvik namáhavější) by se kůň mohl zranit...
  4. Kůň musí mít před úklonou správně položené nohy a pevně stát na všech čtyřech. ObrazekJeho přední nohy by měli být v určité vzdálenosti od sebe, aby se mezi ně vešla jeho hlava.
  5. Ukážeme koni pamlsek a pomalu jej posouváme k předním nohám, následně kousek za nohy a pokud se kůň pro něj natáhne (pro začátek stačí jen kousek), tak jej odměníme.
  6. Tento cvik opakujte, ale Obrazekné mockrát, nebo to koně omrzí.
  7. Pamlsek pokaždé posunujte o kousek dál. Ale POZOR-pouze do určité vzdálenosti!
  8. Vypadá to, jako by kůň chtěl udělat kotrmelec, ale postupem času nechá své přední nohy natáhlé a na váš povel (bylo by dobré, kdyby jste při úkloně vyslovili nějaký Obrazekpovel - např.dolů nebo úúúklonaaa! a záleží taky hlavně na barvě vašeho hlasu) se jen lehce zhoupne a klidně si položí čelo o zem :o)

 

 

 

Obrazek

 

Těžší úklona za pomocí kleknutí jedné nohy

  1. Tuto úklonu provádějte nejlépe až naučíte koně tu první, lehčí úklonu.Obrazek
  2. Tento cvik je hodně podobný tomu předešlému, akorát při něm požádáte koně o jednu přední nohu a kůň si na ni klekne.
  3. Nejdřív se ale podívejte po vhodném místě, kde by koně nebolelo si kleknout.
  4. Stoupneme si ke koni a požádáme jej o jednu přední nohu. Nohu Obrazekchvilku podržíme a ujistíme se, že kůň nohu dokáže držet a nijak se nevzpírá.
  5. Nohu stále držíme a ukážeme přitom koni pamlsek a opět jej koni podáme mezi jeho předníma nohama, aby se pro něj dokázel natáhnout. Nohu nepouštějte. Čekejte, jak se kůň natáhne pro pamlsek (napoprvé si neklekne, nohu musíte držet) a opět se narovná. Pak nohu pustíme a pochválíme koníka.
  6. Tento cvik opět opakujeme a pamlsek zase posouváme kousek po kousku dál.
  7. Nakonec se váš ,,nenasytný" koník zhoupne až k zemi a jeho noha se opře o zem (né-li i dokonce i to čelo :-D ).
  8. Cvik nezapomínejte opakovat, ale opět né moc často, jen pouze pro zapamatování.

Obrazek

  • Při těchto cvicích dávejte vždy pozor na rovnováhu koně, aby nespadl.
  • Dále si hlídejte stále povrch terénu, aby to pro koníka nebylo bolestivé, pak byste se třeba divili, že si odmítá kleknout aji když mu nabízíte sebechutnější pamlsky.
  • Tyto cviky provádějte vždy až když budete mít koně vypohybovaného - jinak hrozí natáhnutí šlachy nebo další jiné nebezpečí !!!

Tak hodně štěstí :o)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář